پایه هفتمحل تمرین هفتم علوم

جواب تمرین علوم هفتم-بخش پنجم،درس دوازدهم:سفره سلامت

حل تمرین علوم هفتم|بخش پنجم،درس دوازدهم:سفره سلامت

فعالیت صفحه 102

شکل روبه رو برچسب روی یک بستهٔ خوراکی را نشان می دهد. چه موادی در این خوراکی وجود دارد؟

 

حاوی آرد گندم ، آرد گندم کامل ، روغن نباتی ، شکرسفید،شربت اینورت ، بی کربنات سدیم خوراکی ، عصاره مالت،نمک خوراکی تصفیه شده ، اسید سیتریک ،لسیتین، آب آشامیدنی

که حاوی مواد مغذی : کربوهیدرات،چربی،پروتئین،فبر،رطوبت،آهن  می باشد.

 

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

پرسش متن صفحه 103

به جز روغن و کره، چه خوراکی های دیگری می شناسید که چربی دارند؟

تخمه آفتابگردان ، خامه  شکلاتی ، سویا ، ماهی ، روغن زیتون و …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

آزمایش کنید صفحه 103

وسایل و مواد: روغن مایع، آب میوه، آب سبزی، پودر تخمهٔ آفتابگردان، کاغذ
روش آزمایش
١- قطعه ای کوچک از کاغذ را با روغن مایع چرب کنید. چه تغییری در کاغذ ایجاد می شود؟

شفاف می شود.

2- اکنون این کار را با مواد دیگر انجام دهید. با کدام یک، حالت کاغذ شما مانند آزمایش قبل می شود؟ چرا؟

با استفاده از سویا یا تخمه آفتابگردان زیرا چربی دارند.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

پرسش متن صفحه 103

در مصرف چربی ها به چه چیزهایی باید توجه کنیم؟  

از چربی های ترانس یا غیر اشباع کمتر استفاده کرده و بیشتر  چربی های اشباع را مصرف کنیم.مصرف روغن های گیاهی مایع به دلیل اینکه فاقد کلسترول هستند و اسیدهای چرب غیراشباع بالایی دارند به روغن حیوانی یا روغن های جامد نباتی ارجحیت دارند.

مصرف زیاد روغن ها بصورت غذاهای پُرچرب و سرخ کرده موجب بالارفتن چربی ها در خون و نفوذ آنها به دیواره رگ ها و اختلال در خون رسانی در اندام های داخلی بدن می گردد.بنابراین باید حتی الامکان مصرف چربی ها را با استفاده از روش های پخت سالم مانند بخارپز، آب پز، پختن در فر و تنوری کردن کاهش دهیم.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فعالیت صفحه 105

الف) با توجه به اطلاعاتی که دارید در شکل روبه رو، خوراکی هایی را که منبعپروتئین اند، مشخص کنید.

ماهی، گوشت قرمز و سفید ، حبوبات، پنیر و لبنیات ، مرغ ، غلات و آجیل
ب)نتیجه را بنویسید.

پروتئین ها مهم ترین درشت مولکول های بدن و از جمله اجزای پراهمیت بدن هستند که از  آمینواسید ها تشکیل شدند و می توانند حتی از هزاران هزار واحد ساختاری آمینواسیدی تشکیل شوند.رفتار سلولی و تمام فعالیت‌هایی که در سلول انجام می‌شود بر عهده پروتئین‌ها است. همه پروتئین‌ها با هم برهم کنش دارند و تقریباً می‌توان گفت که همه پروتئین‌ها اثر خود را با همکاری پروتئین‌های دیگر در سلول اعمال می‌کنند و هیچ پروتئینی نیست که در یاخته به تنهایی عمل کند. آن ها  در سلول ها در ربوزوم ها ساخته می شوند و علاوه بر این مواد خوراکی حاوی پروتئین ها هستند که ما برای تامین بقیه پروتئین های لازم باید آن هارا تغذیه کنیم.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فکرکنید صفحه 106

الف)اگر فردی هیچ نوع غذای جانوری مصرف نکند، چه مشکلی ممکن است برایش پیش آید؟ یک سری پروتئین ها در غذاهای جانوری وجود دارند که در غذاهای گیاهی نیستند و بسیار هم برای بدن ضروری هستند . افرادی که از غذاهای جانوری تغذیه نمی کنند دچار کمبود این پروتئین های گیاهی شده و احتمال بیمار شدن ان ها بسیار زیاد است.
ب)چنین افرادی چه نکاتی را باید در برنامهٔ غذایی خود رعایت کنند؟

آن ها می توانند از مکمل های غذایی استفاده کنند و یا غذاهایی را استفاده کنند که حاوی ان آمینواسید ها باشند.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فعالیت صفحه 106

دربارهٔ ویتامین هایی که می شناسید، منبع و نقشی که در بدن دارند در گروه خود گفت وگو کنید و نتیجهٔ آن را در جدولی بنویسید. هر گروه، جدول خود را با جدول گروه های دیگر مقایسه کند.

نوع ویتامین منبع غذایی نقش آن در بدن
A سبزیجات تازه ، هویج ، جگر ، گوجه سلامتی بدن و پوست ، بهبود بینایی و حفظ سلامتی چشم
D غلات،سبزیجات ، میوه جات ، کره  و لبنیات ، جگر ،زرده تخم مرغ کمک به رشد و استحکام استخوان ها ، کمک به رشد سلول ها ، جذب کلسیم و فسفر
B جگر، گوشت قرمز ،لبنیات ، موز جلوگیری از ریزش مو ، تولید گلبول قرمز  ، کمک به دسگاه گوارش ، پوست و اعصاب
E آجیل ، روغن خرما ، سبزیجات برگدار ، کلم بروکلی ، گوجه فرنگی ، سیب زمینی جلوگیری از تجزیه و تحلیل ماهیچه ها و چربی های بدن
K شلغم، اسفناج ، گل کلم، روغن های گیاهی ، گوشت و پنیر کمک به انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی
C سبزیجات ، میوه ها ، کلم بروکلی ،مرکبات بهبود سلامت پوست ، بهبود جذب مواد معدنی ، افزایش ایمنی بدن ، استحکام دندان و لثه ها

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فعالیت صفحه 108

با توجه به شکل زیر، سفر مواد معدنی را از خاک تا بدنتان در چند جمله بنویسید.

مواد معدنی در خاک وجود دارند که با کاشتن گیاهان و فتوسنتز توسط آن ها مواد مغذی ساخته می شود.  حالا دو راه برای رسیدن به بدن ما دارند. یک این که ما می توانیم به طور مستقیم از همان گیاهان تغذیه کینیم و مواد مغذی را به ان برسانیم و یا اینکه  حیوانات گیاهخوار آن هارا تغذیه کنند و ما از گوشت آن ها استفاده کنیم تا این مواد به بدنمان برسند.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 

پرسش متن صفحه 108

همچنین آب در اطراف و درون یاخته ها وجود دارد؛ اما آب بدن ما چگونه تأمین می شود؟

آب آشامیدنی ، آب درون میوه ها و سبزیجات و …

 

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فعالیت صفحه 108

الف) برای تعیین مقدار آبی که در میوه ها و سبزی ها وجود دارد، فعّالیتی طراحی و اجرا کنید. آیا نتایج گروه ها یکسان است؟

میوه و سبزی مورد نظر را به دقت وزن می کنیم سپس آن ها را گرما می دهیم و یا در جریان هوای آزاد می گذاریم و سپس بعد از خشک شدن آن ها را دوباره به دقت وزن می کنیم. میبینیم که تفاوت وزن قبل هرکدام  از آن ها با دیگری فرق دارد و یکسان نیست.

اگر پاسخ «نه» است. دلایلی برای این تفاوت ارائه دهید.

زیرا بستگی به نوع میوه یا سبزی دارد.

ب) با ارائهٔ دلیل، درستی یا نادرستی این جمله را بررسی کنید :«نیاز همۀ افراد به نوشیدن آب یکسان است».

زیا نیاز افراد به آب بستگی به میزان فعالیت ، سن فرد ، جنسیت فرد و میزان سوخت و ساز تعریق بدن و … دارد.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

فعالیت صفحه 109

الف) با توجه به اطلاعاتی که نوشته شده است دربارهٔ ارزش غذایی هر یک از این نوشیدنی ها، گفت وگو کنید.

 

  •  نکتار مخلوط سیب و موز: 45.8 کیلوکالری
  •  نوشابه گازدار با طعم پرتغالی: 51.9 کیلوکالری
  •  دلستر با طعم هلو: 25 کیلو کالری

پس انرژی نوشابه گازدار بیشتر از نکتار سیب موز و دلستر است.

میفهمیم که هرچه تنوع غذایی بیشتر باشد ، ارزش غذایی بالاتر و  در نتیجه مواد مغذی بیشتری به بدن ما می رسد.

همانطور که میبینیم میزان کربوهیدرات در نوشابه بسیار زیاد و پروتئین صفر است پس ارزش غذایی نوشابه برخلاف انرژی زیادی که می دهد کم تر از ارزش غذایی دلستر و نکتار می باشد.

ب) کاری که غذا برای ما انجام می دهد، چیزی بیش از تأمین ماده و انرژی است. در بسیاری از مناسبت ها غذاهای خاصی پخته می شود. از طرفی پختن برخی خوراکی ها همراه با مراسم خاصی است؛ مانند پختن سمنو در پایان سال خورشیدی. گزارشی دربارهٔ چنین مناسبت ها یا مراسمی که در محل زندگی شما وجود دارد به صورت گروهی تهیه کنید و در کلاس ارائه دهید. گزارش را می توانید به صورت تصویر، متن یا فیلم تهیه کنید.

(تحقیقی بستگی به محل زندگی دارد و برعهده ی فرد می باشد)

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!